Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЧуждестранните инвеститори продължават да изтеглят пари от руския фондов

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЧуждестранните инвеститори продължават да изтеглят пари от руския фондов
Коментари Харесай

Американските инвеститори бягат от руските акции като в навечерието на санкциите срещу олигарси

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Чуждестранните вложители не престават да изтеглят пари от съветския фондов пазар, като фиксират облагите от огромните вложения, направени през ноември предходната година.
Според резултатите от седмицата, завършила на 11 август, фондовете, търгувани с валута, продадоха скъпи бумаги на съветски компании за 61 милиона $, пресметнаха анализатори от BCS Global Markets.
Оттокът беше вторият по величина от началото на годината и беше свързан от две трети от продажбите на основаната в Съединени американски щати VanEck Vectors Russia ETF, най-големият фокусиран върху Русия ETF в Съединени американски щати, написа finanz.ru.

През седмицата вложителите изтеглиха 42 милиона $ от него, продължавайки поредност от изходящи потоци, която продължава без спиране от съвсем три месеца.
В продължение на 10 седмици фондът, чието портфолио е близко по състав до показателя на RTS, в никакъв случай не е записал приемането на пари от нови клиенти. Напротив, вложителите непрекъснато изтеглят средства, принуждавайки мениджърите да продават активи в Руската федерация.
Кумулативната сума от 22 юни на фонда е напуснала 264,15 милиона $, следва от данните на etf.com.

В същото време продължителността на продажбата стана невиждана от есента на 2017 година, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа закон, създаващ „ черен лист “ на близки до Кремъл олигарси, които би трябвало да замразят активите и да забранят издаването на визи. Списъкът, припомняме, беше подготвен до пролетта на 2018 година, а в това време първите забъркани лица бяха под наказания - милиардерите Олег Дерипаска и Виктор Векселберг.

Сега геополитическото небе наподобява ясно от облаци: след договорката „ Северен поток 2 “ се възобнови огромният приток на нерезиденти в съветския държавен дълг (190 милиарда рубли през последните три седмици).
Въпреки това „ акциите на разрастващите се страни не са известни в света на този стадий заради разпространяването на COVID-19 и офанзивата на китайските регулатори върху фирмите в страната “, сподели Вячеслав Смолянинов, пълководец в BCS GM.
Оттоците от фондове, фокусирани върху личния капитал на ЕМ, не престават три поредни седмици, което е връх от юни 2020 година Според Централната банка нерезидентите непрекъснато напущат съветския фондов пазар от февруари насам и през това време отливът надвишава 200 милиарда рубли. В резултат на това всички позиции се отвориха през ноември след успеха на Джо Байдън на изборите в Съединени американски щати.

„ Инерцията на потоците остава негативна, само че пазарът наподобява го пренебрегва към този момент “, споделя Смолянинов. След всеобщите разпродажби в средата на юли борсовите показатели се върнаха до съвсем рекордни равнища: Московската борса добави 3,8% за три седмици, до момента в който RTS увеличи 4,1%.
Купувачите евентуално ще бъдат институционални вложители, които трансферират получените през лятото дивиденти на пазара, показва Смолянинов: „ През последните няколко години институционалните потоци са позитивни от края на юли до началото на септември, по -специално разпространяването от чистите покупки е 65% през 2019 година и 77% през 2020 година През последните три седмици преобладаването на покупките от институционални вложители беше приблизително 48%, само че август към момента не е завършил.
Руските експортьори на артикули, които съставляват ядрото на фондовия пазар, може да бъдат подложени на напън от укрепващата рубла, както и от възможна промяна на цените на към този момент прегряли пазари, пишат анализатори от Управляващото сдружение " Доход ".
„ Освен това ограничаващите ограничения от страна на страната, като въвеждането на нови мита и рестриктивните мерки при износа на избрани артикули, могат да бъдат прочут негатив “, считат те. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР